Puget Sound Residence

Burien, WA

Under Construction

This single-family residence sits atop a hill with extensive views out to the Puget Sound, which the client wanted to maximize. The existing house had low windows and ceilings, limiting views out to the surrounding landscape.

The remodel keeps the existing foundation, basement walls, exterior deck and garage, but the entire first floor is rebuilt with the addition of a new second floor to create a new master suite that looks out over the sound. Rebuilding the first floor in the existing footprint creates significantly higher ceilings.

Low-pitch roofs allow the windows on the new second floor to be as tall as possible with tall ceilings while within height requirements to preserve views for adjacent properties. Tapered eaves with large overhangs frame the views out while providing ample protection from the elements, as well as covered area for the deck on the first floor. Large floor-to-ceiling windows and stained wood ceilings that are continuous to exterior soffit help create a strong indoor-outdoor connection. A large folding door allows the living area to spill out onto the deck on nice days.

Bringing the outdoors in with sprawling views of the Puget Sound.